#Kunsteducatie

Architelier

Architelier

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling.

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. 

Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.

Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken?

We vertrekken vanuit een wit blad en bedenken samen hoe deze lege ruimte kan omgevormd worden tot een ideale leefomgeving.
 

Hoe werkt het?

Vanuit de eigen creativiteit en in overleg met anderen ontwerpen deelnemers samen een nieuwe leefomgeving en reflecteren ze er op. Zo werken ze spelenderwijs een doordachte visie uit op een complex thema. Om het onderwerp tastbaar en inzichtelijk te maken, vroeg De Veerman beeldend kunstenares Marie Van Praag mooi en prikkelend werkmateriaal te ontwikkelen. 
Houten blokken en stempels vormen de bouwstenen voor Architelier. Kaarten met sleutelwoorden en tekeningen creëren ruimte voor reflectie. Een ervaren begeleider faciliteert het proces en speelt in op de groepsdynamiek, wakkert dialogen aan, dirigeert het tempo en waakt erover dat elke stem gehoord wordt.

Deze workshop nodigt deelnemers uit om visionaire ideeën te verzoenen met concrete suggesties voor het verbeteren van onze leefomgeving.
Jonas De Maeyer, Endeavour - bureau voor stadsontwikkeling

Architelier uitnodigen in je organisatie, gemeente of school?

Architelier kan geprogrammeerd worden in verschillende settings, ideaal als aanbod voor families met kinderen vanaf 6 jaar en ook uitermate geschikt voor elke groep van mensen die de nood voelen om hun omgeving te herdenken en anderen hierin willen betrekken.  We ontwikkelde ondertussen ook sessie geschikt voor klasgroepen. Een sessie duurt 2u met 8 à 12 deelnemers. De Veerman voorziet materiaal en begeleiding.

Neem contact op met Annemie Geerts voor meer informatie en vragen
 • Artistieke Medewerkers
 • Liesbet De Pooter (media)
  Kirsten Vanuffelen

 • coördinatie
 • Annemie Geerts

 • partners
 • DE SINGEL
  VAi

 • TAGS
 • stadsontwikkeling
 • urbanisatie
 • Workshop

Meer nieuws

Alweer duizenden Wondere Pluim-verhalen op komst

Bij De Veerman verzamelden enthousiaste leerkrachten uit 38 Antwerpse scholen.

De Wondere Pluim in de vaste MAS-collectie

In de voorbereiding op de expo Luister ging het MAS in 2021 een samenwerking aan met De Wondere Pluim: voor het eerst reisden 35 authentieke collectiestukken naar evenveel lagere scholen, als inspiratie voor nieuwe stadsverhalen.

De Wondere Pluim op de Kunstendag voor Kinderen

Op zondag 19 november lezen de MAS-winnaars van De Wondere Pluim 2023 (Hitomi, Lena, Lotta, Meryam, Noa en Tristan) hun verhaal voor in het Museum Aan de Stroom in Antwerpen.

Vaste stek in het Stadmuseum Lokeren

Architelier, een interactief project dat zich buigt over de ideale leefomgeving met actuele topics, wordt een vast onderdeel van het Stadmuseum van Lokeren, dat volgende zomer zijn gemoderniseerde deuren opent.

Word lid van het Wondere Pluim-comité

De Wondere Pluim brengt schrijven, lezen en ouderparticipatie samen. Dit literaire project voor lagere schoolkinderen bestaat al meer dan twintig jaar in Antwerpen en is uitgevlogen naar Turnhout, Oostende, Lier en de Brusselse Rand. De organisatie wordt gecoördineerd door De Veerman en mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Wil je hier mee je schouders onder zetten?

Slotfeest De Wondere Pluim Antwerpen

Het was weer schitterend.

Slotfeest De Wondere Pluim zaterdagnamiddag 27 mei

Wees welgekomen in hetpaleis vanaf 13.45 u!

De Wondere Pluim is ook lezen!

Afgelopen maand lazen er meer dan 400 ouders de verhalen die in ‘hun school’ werden geschreven. In april steken we nog een tandje bij …

Vijfduizendvijfhonderd Antwerpse schrijvers

Op 8 februari gonst het van het schrijfplezier in 38 Antwerpse scholen

Inspireren voor duurzaam ruimtegebruik

Op 30 januari organiseert Omgeving Vlaanderen in Brussel een inspiratiedag voor Duurzaam Ruimtegebruik, met de focus op educatie.

Gerelateerd

Handsfree Antwerpen

Handsfree Antwerpen

Ontdek wat je leerlingen allemaal in hun mars hebben tijdens onze projectweek lichaamspercussie: HandsFree Antwerpen.

Sheherazade

Sheherazade

Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.

Winteracademie

Winteracademie

De Winteracademie is een artistieke meerdaagse voor creatie, experiment en uitwisseling.

Heb je zelf een idee voor een project?

Laten we samenwerken