Architelier
Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling.
Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat.
Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.
Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken?
We vertrekken vanuit een wit blad en bedenken samen hoe deze lege ruimte kan omgevormd worden tot een ideale leefomgeving.
Hoe werkt het?
Vanuit de eigen creativiteit en in overleg met anderen ontwerpen deelnemers samen een nieuwe leefomgeving en reflecteren ze er op. Zo werken ze spelenderwijs een doordachte visie uit op een complex thema. Om het onderwerp tastbaar en inzichtelijk te maken, vroeg De Veerman beeldend kunstenares Marie Van Praag mooi en prikkelend werkmateriaal te ontwikkelen.
Houten blokken en stempels vormen de bouwstenen voor Architelier. Kaarten met sleutelwoorden en tekeningen creëren ruimte voor reflectie. Een ervaren begeleider faciliteert het proces en speelt in op de groepsdynamiek, wakkert dialogen aan, dirigeert het tempo en waakt erover dat elke stem gehoord wordt.
Architelier uitnodigen in je organisatie, gemeente of school?
Architelier kan geprogrammeerd worden in verschillende settings, ideaal als aanbod voor families met kinderen vanaf 6 jaar en ook uitermate geschikt voor elke groep van mensen die de nood voelen om hun omgeving te herdenken en anderen hierin willen betrekken. We ontwikkelde ondertussen ook sessie geschikt voor klasgroepen. Een sessie duurt 2u met 8 à 12 deelnemers. De Veerman voorziet materiaal en begeleiding.
Artistieke Medewerkers
Liesbet De Pooter (media)
Kirsten Vanuffelen
coördinatie
Annemie Geerts
partners
DE SINGEL
VAi
TAGS
- stadsontwikkeling
- urbanisatie
- Workshop
SHARE
- Terug naar Projecten
Meer nieuws
Slotfeest De Wondere Pluim 2024
De prijsuitreiking van de Wondere Pluim
Architelier verruimt onze blik op de stad
Hoe ziet de stad eruit als jij haar vanuit het niets mag bedenken?
Wondere Pluim genomineerd voor Ultimas Publieksprijs!
Stem jij op je favoriete kinderverhalenwedstrijd?
De Wondere Pluim-jury’s: verzamelt u!
Lezen, lezen en nog meer lezen geblazen deze maand voor de leesjury, de kinderjury en de MAS-jury.
HONDERDEN WONDERE PLUIM-VERHALEN LEZEN?
Wil jij ook deel uitmaken van de Wondere Pluim-leesjury en een ontroerende inkijk krijgen in de leefwereld van 6- tot 12-jarigen?
Recordaantal deelnemers
Ze hebben geschreven. Hun Wondere Pluimverhalen.
Alweer duizenden Wondere Pluim-verhalen op komst
Bij De Veerman verzamelden enthousiaste leerkrachten uit 38 Antwerpse scholen.
De Wondere Pluim in de vaste MAS-collectie
In de voorbereiding op de expo Luister ging het MAS in 2021 een samenwerking aan met De Wondere Pluim: voor het eerst reisden 35 authentieke collectiestukken naar evenveel lagere scholen, als inspiratie voor nieuwe stadsverhalen.
De Wondere Pluim op de Kunstendag voor Kinderen
Op zondag 19 november lezen de MAS-winnaars van De Wondere Pluim 2023 (Hitomi, Lena, Lotta, Meryam, Noa en Tristan) hun verhaal voor in het Museum Aan de Stroom in Antwerpen.
Vaste stek in het Stadmuseum Lokeren
Architelier, een interactief project dat zich buigt over de ideale leefomgeving met actuele topics, wordt een vast onderdeel van het Stadmuseum van Lokeren, dat volgende zomer zijn gemoderniseerde deuren opent.
Gerelateerd
Barok con Brio
Een nieuw partnerschap tussen De Veerman en A Nocte Temporis
Handsfree Antwerpen
It breaks down a normal, typical big ensemble
Sheherazade
Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.