#Kunsteducatie

Architelier

Architelier

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling.

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. 

Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.

Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken?

We vertrekken vanuit een wit blad en bedenken samen hoe deze lege ruimte kan omgevormd worden tot een ideale leefomgeving.
 

Hoe werkt het?

Vanuit de eigen creativiteit en in overleg met anderen ontwerpen deelnemers samen een nieuwe leefomgeving en reflecteren ze er op. Zo werken ze spelenderwijs een doordachte visie uit op een complex thema. Om het onderwerp tastbaar en inzichtelijk te maken, vroeg De Veerman beeldend kunstenares Marie Van Praag mooi en prikkelend werkmateriaal te ontwikkelen. 
Houten blokken en stempels vormen de bouwstenen voor Architelier. Kaarten met sleutelwoorden en tekeningen creëren ruimte voor reflectie. Een ervaren begeleider faciliteert het proces en speelt in op de groepsdynamiek, wakkert dialogen aan, dirigeert het tempo en waakt erover dat elke stem gehoord wordt.

Deze workshop nodigt deelnemers uit om visionaire ideeën te verzoenen met concrete suggesties voor het verbeteren van onze leefomgeving.
Jonas De Maeyer, Endeavour - bureau voor stadsontwikkeling

Architelier uitnodigen in je organisatie, gemeente of school?

Architelier kan geprogrammeerd worden in verschillende settings, ideaal als aanbod voor families met kinderen vanaf 6 jaar en ook uitermate geschikt voor elke groep van mensen die de nood voelen om hun omgeving te herdenken en anderen hierin willen betrekken.  We ontwikkelde ondertussen ook sessie geschikt voor klasgroepen. Een sessie duurt 2u met 8 à 12 deelnemers. De Veerman voorziet materiaal en begeleiding.

Neem contact op met Annemie Geerts voor meer informatie en vragen
 • Artiestieke Medewerkers
 • Liesbet De Pooter (media)
  Kirsten Vanuffelen

 • coördinatie
 • Annemie Geerts

 • partners
 • DE SINGEL
  VAi

 • TAGS
 • stadsontwikkeling
 • urbanisatie
 • Workshop

Nieuws over Architelier

Het Wondere Pluim jaar is begonnen!

In november werd officiële aftrap gegeven voor de 21e editie van De Wondere Pluim in Antwerpen!

Antwerpen Vertelt Wondere Pluim MAS-verhalen

Schrijf en leesplezier met De Wondere Pluim, het MAS, Antwerpen Vertelt en Kunstendag voor kinderen.

Wondere Pluimboek 2022 te koop

Het Wondere Pluimboek met 75 verhalen is nu verkrijgbaar.

Editie 2022 feestelijk afgesloten

De feestelijk afsluiting van de editie van Wondere Pluim 2022.

De Wondere Pluim in de Brusselse Rand

Zaterdag 18 juni sluit de Brusselse Rand de eerste Wondere Pluim editie af.

6.000 Wondere Pluim-verhalen

Op 23 februari schreven in 37 Antwerpse scholen bijna 6.000 kinderen een Wondere Pluim-verhaal. Een nieuw record voor deze feestelijke (20!) editie.

Word lid van het Wondere Pluim-comité

De Wondere Pluim brengt schrijven, lezen en ouderparticipatie samen. Dit literaire project voor lagere schoolkinderen bestaat dit jaar twintig jaar in Antwerpen en is uitgevlogen naar Turnhout, Oostende en de Brusselse Rand. De organisatie wordt gecoördineerd door De Veerman en mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Wil je hier mee je schouders onder zetten?

De Wondere Pluim in het MAS

Vorig schooljaar verhuisden voor het eerst 35 collectiestukken vanuit het MAS naar evenveel lagere scholen in Antwerpen.

De Wondere Pluim op de Kunstendag voor Kinderen

Zondag 21 november is het de tiende editie van de Kunstendag voor Kinderen en kan je luisteren naar enkele Wondere Pluim-verhalen.

Ontdek de winnaars van De Wondere Pluim

Ontdek de winnaars van De Wondere Pluim Antwerpen 2021.

Gerelateerd

Winteracademie

Winteracademie

De Winteracademie is een artistieke meerdaagse voor creatie, experiment en uitwisseling.

De Wondere Pluim

De Wondere Pluim

Een literair schrijfgebeuren voor lagereschoolkinderen, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale actoren. Ontstaan in Antwerpen (2002) en ondertussen enthousiast overgenomen door Turnhout, Tongeren, de Brusselse Rand en Oostende.

De Grote Ontmoeting

De Grote Ontmoeting

Tijdens de workshops op school ontdekken honderden kinderen uit diverse Antwerpse lagere scholen de wereld van de klassieke muziek en verkennen ze via beweging en muziek de eigenheid van het muziekstuk dat ze zullen beluisteren bij Antwerp Symphony Orchestra.

Heb je zelf een idee voor een project?

Laten we samenwerken