Composities in Rood en Blauw

Een groep jongeren maakte tien klankcomposities geïnspireerd door een middeleeuws schilderij van Madonna, polyfone én hedendaagse muziek.

De Veerman en AMUZ nodigden daarvoor een groep leerlingen uit van Pius X (KSO) en Atheneum Hoboken (TSO) om zich te verdiepen in het werk van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay. 

Zij maakten kennis met het iconische schilderij Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Fouquet en polyfone muziek uit de late middeleeuwen. De input van deze Bourgondische kunstenaars verwerkten ze, met artistieke begeleiding en coaching, in enkele dagen tijd en op een heel persoonlijke wijze tot klank-, geluid- en muziekcomposities waarvoor ze zelf geluiden opnamen en monteerden.

De vertrekpunten

Vertrekpunt van dit project was de wereldpremière van het nieuwe muziekstuk Blues, reds and other songs  van Robin Verheyen, uitgevoerd door Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio in AMUZ. Dit muziekstuk is als het ware een hedendaagse, muzikale kijk op de tijd van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay.
In het verlengde daarvan natuurlijk ook het iconische schilderij Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet 

Het proces

Midden oktober kwamen de leerlingen van Pius X en het Atheneum Hoboken voor het eerst samen bij De Veerman, waar ze onder meer werden getrakteerd op een mini-liveconcert met middeleeuwse polyfone gezangen en ontstond er een gesprek over muziek en liefde. ’s Namiddags brachten ze een bezoek aan het Mayer van den Bergh-museum, waar de wereldberoemde Madonna van Fouquet uit de collectie van het KMSKA tijdelijk te zien is. 
Begin november kwamen deze leerlingen terug naar De Veerman om er te werken aan hun eigen composities in Rood en Blauw. Opnames gebeurde door henzelf, montage en begeleiding van dit proces gebeurde door Frederik De Clercq.
Hier kan je enkele sfeerbeelden bekijken van deze werkdagen.

Het resultaat 

Tien klankcomposities waarbij rood of blauw de hoofdtoon vormen en die een crossover maken tussen vroeger en nu, tussen beeld en geluid. Deze composities waren eind november beluisteren voor en na het concert van Robin Verheyen, Marc Copland & Goeyvaerts Strijktrio - Een hedendaagse kijk op de tijd van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay in AMUZ. Leerlingen waren uiteraard uitgenodigd om mee te genieten van dit concert. 
Je kan hun muzikale schilderijen hier ontdekken en (her)beluisteren!

Foto Goeyvaerts Trio © Geert Vandepoele

 • Artistieke Medewerkers
 • Frederik De Clercq (muziek, zang, audio)

 • coördinatie
 • Rone Fillet

 • partners
 • AMUZ
  Museum Mayer van den Bergh
  Atheneum Hoboken
  Pius X

Meer nieuws

Beluister 10 muzikale schilderijen

Beluister de resultaten van het kunsteducatieve project Composities in Rood en Blauw met leerlingen van PIUS X Antwerpen en Atheneum Hoboken.

Gerelateerd

Res-Sentir/Op de tast

Res-Sentir/Op de tast

Beeldende kunsten en podiumkunsten via zintuiglijke ervaringen toegankelijker en inclusiever maken.

Handsfree Antwerpen

Handsfree Antwerpen

Ontdek wat je leerlingen allemaal in hun mars hebben tijdens onze projectweek lichaamspercussie: HandsFree Antwerpen.

Sheherazade

Sheherazade

Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.

Heb je zelf een idee voor een project?

Laten we samenwerken