#Kunsteducatie

De Grote Ontmoeting

Tijdens de workshops op school ontdekken honderden kinderen uit diverse Antwerpse lagere scholen de wereld van de klassieke muziek en verkennen ze via beweging en muziek de eigenheid van het muziekstuk dat ze zullen beluisteren bij Antwerp Symphony Orchestra.

Sinds 2016 zijn De Veerman en Antwerp Symphony Orchestra (ASO) coproducent van De Grote Ontmoeting waarin honderden kinderen voor het eerst op een interactieve en creatieve manier kennis maken met symfonische muziek en de componisten van deze muziek. 

Een eerste verkenning gebeurt op school via workshops dans en beweging, om daarna het muziekstuk echt te ervaren in de concertzaal.

Tijdens de workshops op school verkennen ze via beweging en muziek de eigenheid van het muziekstuk dat centraal staat. Afhankelijk van het werk gaat het over de context, de componist, de muzikale eigenheden van het stuk, ... . 

Het eigenlijke werk horen ze tijdens een generale repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. De muzikanten spelen dan al op concertlocatie en leggen er de laatste hand aan hun uitvoering. Na afloop hebben de leerlingen in kleine groepjes in de wandelgangen van de concertzaal een speeddate met een aantal orkestleden. 
De leerkrachten ontvangen een box met creatieve opdrachten om te reflecteren over de (muzikale) indrukken van hun leerlingen.

Benieuwd naar De Grote Ontmoeting? Bekijk de reportage.

Deelnemen met jouw klas?

Enkele quotes van deelnemers :
"Ik had de muziek tijdens de workshops al eens gehoord, maar door de muzikanten live aan het werk te zien kon ik er veel beter naar luisteren"
"Tijdens de ontmoeting met de muzikanten mocht ik zelf ook eens proberen de klarinet te bespelen. Ik vond dat keigemakkelijk"
Overtuigd? Schrijf je dan hier in.

Meer informatie
 • Artistieke Medewerkers
 • Dries De Maeyer (muziek)
  Jutta Troch (muziek)
  Marieke Berendsen (muziek)
  Margriet De Haene (dans)
  Jo-An Lauwaert (dans)
  Astrid Bossuyt (muziek)
  Ruth Verberckmoes (muziek)
  Anneleen Nauwelaerts (muziek)
  Lies Heirbaut (dans)
  Dorothé Depeauw (dans)
  Tine Joris (muziek)
  Sophie Beyne (dans)
  Christine Sollie (dans)
  Yentl De Werdt (dans)
  Sterre De Raedt (muziek)
  Adrian Sack (drama, beweging)
  Siri Clinckspoor (dans)
  Juan-Carlos Bonifaz (muziek)
  Mirjam De Wit (muziek)
  Celine Debacquer (muziek)
  Anne Marie Honggokoesoemo (dans, zang)
  Wouter Govaerts

   

 • coördinatie
 • Rone Fillet

 • TAGS
 • Onderwijs

Meer nieuws

Kermis met Stravinski

Ballet zou nooit meer hetzelfde zijn na Igor Stravinski. Met zijn extatische balletmuziek schopte de visionaire Rus elke traditionalist tegen de schenen.

Althobo bij Rossini

In de aanloop naar een concert van het Antwerp Symphony Orchestra krijgen 33 leerlingen van de Jenaplanschool (Mortsel) en 70 leerlingen van het Oogappeltje (Wommelgem) workshops dans en muziek.

Mahlers vijfde symfonie

De uitvoering van de vijfde symfonie van Mahler door het Antwerp Symphony Orchestra zal voor 131 leerlingen uit het basisonderwijs niet onopgemerkt voorbijgaan. Zij verdiepten zich in dit muziekstuk en mochten als kers op de taart een liverepetitie bijwonen van het orkest.

Ravels Moeder de Gans

Volgende week maken 150 kinderen kennis met de pianosuite Ma Mère l’Oye van Maurice Ravel, gebaseerd op de Sprookjes van Moeder de Gans van Charles Perrault.

Gerelateerd

Winteracademie

Winteracademie

De Winteracademie is een artistieke meerdaagse voor creatie, experiment en uitwisseling.

De Wondere Pluim

De Wondere Pluim

Een literair schrijfgebeuren voor lagereschoolkinderen, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale actoren. Ontstaan in Antwerpen (2002) en ondertussen enthousiast overgenomen door Turnhout, Tongeren, de Brusselse Rand en Oostende.

Huis van Alijn

Huis van Alijn

Hoe kunnen jongeren een brug slaan tussen erfgoed en dagelijks leven? Een onderzoek naar educatieve mogelijkheden voor het secundair onderwijs

Heb je zelf een idee voor een project?

Laten we samenwerken