#Kunsteducatie

De Zomeracademie

De Zomeracademie is een artistieke werkweek voor iedereen die intensief wil onderzoeken, experimenteren en creëren.

Al twintig jaar slaan De Veerman en Destelheide de handen in elkaar om een 100-tal creatieve makers een kader te bieden waarbinnen zij zich kunnen onderdompelen in een kunstdiscipline.

Voor iedereen vanaf 18 jaar met creatieve energie. En zeker: voor diegene die niet bij het artistiek-creatieve handje wil gehouden worden, maar uitdagingen zoekt om bij te tanken.

Tijdens de Zomeracademie kan je je artistieke zoektocht verderzetten en delen met anderen. Tijdens een week met diverse ateliers krijg je de kans om in groep of individueel te experimenteren. Je kiest voor 1 discipline/atelier en werkt hier een hele week in door. Net omdat we verschillende atelier tegelijkertijd programmeren, is er een wisselwerking met de andere disciplines mogelijk. De diversiteit van de deelnemers (kunsteducatieve werkers, docenten, makers van allerlei slag ...) brengt een uitwisseling teweeg tussen verscheidene invalshoeken, verschillende werkterreinen en uiteenlopende artistieke standpunten en meningen.

Bekijk de reportage van publiq over de 20-jarige samenwerking tussen Destelheide en De Veerman

Elk atelier staat onder leiding van een uitvoerend kunstenaar (of twee). Deze treedt vooral op als coach: hij of zij stimuleert het proces, voorziet ruimte om samen te overleggen, te kijken, te werken en zorgt voor een dynamische omgeving. De hele opzet draait om experiment en creatie. Dat wil zeggen dat de begeleidende kunstenaar je nieuwe perspectieven biedt om je artistiek denken te verbreden, zonder je daarom in een bepaalde richting te duwen. Hij of zij zoekt met je mee, maar reikt je geen kant-en-klare oplossingen aan. Verwacht dus geen traditionele cursusgever, maar wel een bezielde en bezielende coach die je ondersteunt in je 'atelierwerk'.

En er is meer! Extra ideeën, inspiratie en achtergrondlectuur kan gevonden worden in de bibliotheek, er staat een computerruimte ter beschikking en een enkele artiesten in residentie werken aan hun eigen creaties.

Kortom: de Zomeracademie is niet te missen voor wie zelf actief en artistiek wil bijtanken, inspiratie wil opdoen door zelf weer aan het werk te gaan of gewoon ervaring wil opdoen, delen en vergelijken met die van anderen.

Editie 2023 voor de snelle beslissers

Collectief theater, zeefdruk en schrijven zijn bijna volgeboekt. Maar er zijn nog 8 andere uitdagende ateliers!

 • Dans en performance
 • Multidisciplinair labo Artivisme
 • Tekencollectief
 • Songwriting
 • Podcast en sound design
 • Geluid en elektronische compositie
 • Beeld en de taal van beelden
 • Video 'Kort'

Op zomeracademie.be vind je meer uitleg de ateliers, alle praktische informatie en het inschrijvingsformulier!

 • coördinatie
 • Tijl Bossuyt

 • partners
 • Destelheide – Hanenbos
  PXL Music
  Gezeever
  KASK&Conservatorium
  HOGENT en Howest

 • TAGS
 • coaching
 • Podcast
 • residentie

Meer nieuws

Dit was de Zomeracademie 2023

Met alweer 11 ateliers waar creativiteit en kunsten knetterden in al hun vormen. Onmogelijk na te vertellen wat dit doet met een mens, maar toch proberen we het:

Zomeracademie editie 2023 voor de snelle beslissers

Maar er zijn nog 8 andere uitdagende ateliers!

Terugblik naar de Zomeracademie 2022

Het was eindelijk weer eens een Zomeracademie pur sang: zonder bubbels of afstanden en met heerlijke artistieke creaties. Tien ateliers in diverse disciplines. Zeven dagen lang. In de groene omgeving van Dworp, bij Brussel.

Reserveer je plekje voor De Zomeracademie

Mis je kans niet om deel te nemen aan een nieuwe Zomeracademie met nieuwe ateliers.

Save the date: Zomeracademie 2022

Save the date: de Zomeracademie bruist dit jaar van 18 tot 24 juli. Schrijf je nu in!

Gerelateerd

Barok con Brio

Barok con Brio

Een nieuw partnerschap tussen De Veerman en A Nocte Temporis

Handsfree Antwerpen

Handsfree Antwerpen

It breaks down a normal, typical big ensemble

Sheherazade

Sheherazade

Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.

Heb je zelf een idee voor een project?

Laten we samenwerken