e.co.lect

Het project e.co.lect combineert de kracht van taal, de kunsten en mensen om zo bij te dragen aan een transitie richting een duurzame, sociale, ecologische toekomst.

Tijdens het project Word Up! in 2019 onderzochten jongeren welke nieuwe woorden er nodig zijn om te spreken over de klimaatnonchalance. Hieruit ontstond een reeks nieuwe woorden: het e.co.lect. Het e.co.lect blijft sindsdien groeien en staat voor een klimaatlexicon van de 21e eeuw dat uiting geeft aan emoties en frustraties rond de huidige klimaatcrisis. Gebruik van de juiste taal is essentieel in heel het Klimaatdebat, maar woorden zijn maar één manier om zich uit te drukken.
We werkten een workshop uit voor jongeren (derde graad secundair onderwijs) waar taal en beeld rond ecologie samenvloeien en elkaar versterken.
De resultaten van deze workshops, de woorden van dit nieuw klimaatwoordenboek, worden tentoongesteld in Destelheide.
Bedenk jij of jouw vereniging een nieuw woord dat een probleem omschrijft in de huidige klimaatcrisis?
Wil je bijdragen aan het e.co.lect?
Bezorg je woord en contactgegevens aan e.co.lect@veerman.be en maak kans op een plaats in de tentoonstelling, Schrijf je onderaan deze pagina in op onze nieuwsbrief als je als eerste op de hoogte gebracht wil worden van de verdere ontwikkeling van dit project.
Ontdek binnenkort onze databank met de vele nieuwe woorden in het e.co.lect. Lees hier alvast een voorsmaakje:

ecocriet
Iemand die bezorgdheid toont voor ecologie, maar gen echte actie onderneemt.
ijssmelters
Grote bedrijven met veel CO2-uitstoot die zorgen voor het smelten van het ijs.
luchtzucht
Snakken naar goede lucht omdat de luchtkwaliteit zo slecht is dat je niet vrijuit kan ademen.
Naar een e.co.lect festival in 2024
In komende jaren werkt het project toe naar een e.co.lect-festival in aanloop naar de Klimaattop in 2024. Samen met de partners en deelnemers delen we de creaties van enkele jaren met (meerdaagse) workshops, tentoonstellingen,... met een breed publiek.


Meer nieuws
Artivisme bepaalt verder e.co.lect-traject
Dinsdag 23 mei is een belangrijke dag voor e.co.lect.
Worldmaking meets E.co.lect
Het Europees project Worldmaking wil een platform bieden om na te denken over kunst als plaats van innovatie, over de relatie tussen de creatie van regels en waarden op de microschaal van performatieve of fantasierijke praktijken, en over de grotere wereld waarin we leven.
Change the wor(l)d: tweedaagse levert schat op
Klimakker (maat waarmee je gaat protesteren tegen het klimaat), Activuist (vuist van een activist), Visoleren (het tegengestelde van overbevissen) .…
Change the wor(l)d: workshop met de VUB-studenten Agogiek
Studenten van de VUB-studenten Agogiek doen mee aan e.co.lect
Heb jij een nieuw woord?
Verzin jij een nieuw woord voor een probleem in onze klimaatcrisis?
Gerelateerd
De Wondere Pluim
Een literair schrijfgebeuren voor lagereschoolkinderen, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale actoren. Ontstaan in Antwerpen (2002) en ondertussen enthousiast overgenomen door Turnhout, Tongeren, de Brusselse Rand en Oostende.
My Inner Landscape
De Veerman bundelt haar educatieve methodes en aanpak met deze van MAC’s en Mu.ZEE om een groter jongerenpubliek te bereiken door een participatief jongerentraject te ontwikkelen.
Berio voor lagereschoolkinderen
Met 360° Berio zet Muziekcentrum De Bijloke de spots op de Italiaanse veelzijdige componist Luciano Berio.