#Kunsteducatie

Gestampte aarde verbindt

Naar aanleiding van de tentoonstelling The Craft of Collaboration in DE SINGEL, ging een groep jongeren uit de laatste graad bouw aan de slag met duurzaamheid en participatief bouwen. Samen met BC architects & studies ontdekten ze circulair bouwen. Ze deelden hun kennis met bezoekers van de Bouw & Reno beurs in een participatieve workshop rond bouwen met bouwblokken uit gestampte aarde.

De tentoonstelling  The Craft of Collaboration  stond najaar 2018 in DE SINGEL. Het was een verzameling objecten, tekeningen, modellen, stalen, foto’s en verhalen van het Indiase architectenbureau Case Design. In hun werk zetten zij steeds in op collectieve betrokkenheid en circulair bouwen.
In het verlengde van deze expo liet BC Architects de resultaten zien van een workshop bouwen met gestampte aarde. 
En, toeval bestaat niet: begin januari 2019 was er Bouw & Reno in Antwerp Expo, op een boogscheut van deSingel.

Dit én de ingrediënten collectiviteit, betrokkenheid en duurzaamheid waren voor De Veerman meer dan voldoende om een participatieproject te ontwikkelen met vele partners.

Veerman-DNA
Via de kunsten verschillende oevers met elkaar verbinden: dichter bij het DNA van De Veerman kan een project als dit niet komen. Vanuit The Craft of Collaboration bedacht De Veerman het project gestampte aarde verbindt en zorgde ervoor dat verschillende partners met elkaar gingen denken, creatief handelen en reflecteren.
Van jongeren die zich verdiepten in een tentoonstelling in deSingel tot en met beursbezoekers die geprikkeld werden om deze te gaan bekijken, en alle mogelijke verbindingen daartussen.

Vele partners
De Veerman stelde een partnerschap samen dat duurzaam en participatief bouwen onder de aandacht wilde brengen. Zo was er in de eerste plaats natuurlijk DE SINGEL en het Vlaams Architectuurinstituut als curator van deze tentoonstelling. Maar er waren ook de jongeren uit het 5e en 6e jaar bouw (TSO) van Don Bosco Hoboken, die samengebracht werden met de mensen van BC Architects, die hen de techniek van de gestampte aarde aanleerden. 
En tenslotte was er ook EasyFairs, de organisator van Bouw & Reno, die voor dit project 56 m2 beursoppervlakte ter beschikking stelde.

Vele verbindingen
In de aanloop naar de beurs werden de jongeren geïntroduceerd in de tentoonstelling The Craft of Collaboration met als doel kennis op te doen over de manier van werken van beide architectenbureaus en hun duurzame concepten.
Daarna kregen de jongeren hun ‘gestampte aarde-opleiding’. Hun nieuw verworven kennis gaven ze op hun beurt in januari 2019 door aan de 30.000 beursbezoekers en initiëerden hen in het maken van bouwblokken uit gestampte aarde. 

Foto's o.m. © Thomas Noceto

 • coördinatie
 • Annemie Geerts

 • partners
 • Vlaams Architectuurinstituut
  DE SINGEL
  BC Architects
  Don Bosco Hoboken
  Bouw & Reno

 • TAGS
 • ecologie
 • Onderwijs

Gerelateerd

Barok con Brio

Barok con Brio

Een nieuw partnerschap tussen De Veerman en A Nocte Temporis

Handsfree Antwerpen

Handsfree Antwerpen

It breaks down a normal, typical big ensemble

Sheherazade

Sheherazade

Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.

Heb je zelf een idee voor een project?

Laten we samenwerken