#Cocreatie #Kunstparticipatie

Oordilemma’s

Jongeren nemen je mee op een audiotour langs enkele bijzondere werken in Hof van Busleyden.

Het Mechelse museum Hof van Busleyden werd tot 2019 grondig gerestaureerd tot een groot en prachtig renaissancepaleis waar de bezoeker binnenstapt in de glorieuze tijd van de renaissance en zijn Bourgondiërs. Het museum sprak De Veerman aan om een jongerentour uit te werken voor middelbare scholieren.

Enkele Mechelse klassen (derde en vierde middelbaar) werkten intrigerende Oordilemma’s uit. Ze jongleren er met leugens en waarheden om grappige, spannende en boeiende podcasts te creëren voor hun leeftijdsgenoten. Ze dompelen zich onder in het Bourgondische en humanistische Mechelen, schrijven, tekenen en ‘recorden’ waarachtige leugens en leugenachtige waarheden over de objecten in de permanente tentoonstelling van het museum.

De podcasts dienen als audiogids om toekomstige klassen het museum te laten verkennen. Ze kunnen in teamverband tegen elkaar spelen om zoveel mogelijk waarheden over het Hof van Busleyden en zijn geschiedenis tussen de leugens op te sporen. Aan het eind van hun bezoek krijgt een klas de ruimte en het materiaal om hun innerlijke humanist tot leven te roepen, en met elkaar in gesprek te gaan over hoe ze de vraagstukken hebben opgelost en wat hun kritische zin geprikkeld en versterkt heeft.

Meet the Makers
The Making of ... Oordilemma's
  • coördinatie
  • Rone Fillet

  • TAGS
  • Onderwijs
  • Podcast

Meer nieuws

Oordilemma’s resultaten

Nieuwsgierig? Beluister hier een van de Oordilemma's. Download de erfgoedapp om ze allemaal te beluisteren.

Oordilemma’s: ze zijn gestart

Meer dan zestig leerlingen uit verschillende richtingen van het Mechelse middelbaar hebben de afgelopen weken hun fantasierijke scenario’s geschreven voor de podcasts die een vast onderdeel worden van het educatief aanbod voor secundaire scholen en jongeren die Hof van Busleyden komen bezoeken.

Oordilemma’s: oproep

Leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs uit Mechelen kunnen eind september deelnemen aan een maakdag in het museum Hof van Busleyden.

Gerelateerd

Res-Sentir/Op de tast

Res-Sentir/Op de tast

Beeldende kunsten en podiumkunsten via zintuiglijke ervaringen toegankelijker en inclusiever maken.

Handsfree Antwerpen

Handsfree Antwerpen

Ontdek wat je leerlingen allemaal in hun mars hebben tijdens onze projectweek lichaamspercussie: HandsFree Antwerpen.

Sheherazade

Sheherazade

Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.

Heb je zelf een idee voor een project?

Laten we samenwerken