#Cocreatie #Kunstparticipatie

Oordilemma’s

Jongeren nemen je mee op een audiotour langs enkele bijzondere werken in Hof van Busleyden.

Het Mechelse museum Hof van Busleyden werd tot 2019 grondig gerestaureerd tot een groot en prachtig renaissancepaleis waar de bezoeker binnenstapt in de glorieuze tijd van de renaissance en zijn Bourgondiërs. Het museum sprak De Veerman aan om een jongerentour uit te werken voor middelbare scholieren.

Enkele Mechelse klassen (derde en vierde middelbaar) werkten intrigerende Oordilemma’s uit. Ze jongleren er met leugens en waarheden om grappige, spannende en boeiende podcasts te creëren voor hun leeftijdsgenoten. Ze dompelen zich onder in het Bourgondische en humanistische Mechelen, schrijven, tekenen en ‘recorden’ waarachtige leugens en leugenachtige waarheden over de objecten in de permanente tentoonstelling van het museum.

De podcasts dienen als audiogids om toekomstige klassen het museum te laten verkennen. Ze kunnen in teamverband tegen elkaar spelen om zoveel mogelijk waarheden over het Hof van Busleyden en zijn geschiedenis tussen de leugens op te sporen. Aan het eind van hun bezoek krijgt een klas de ruimte en het materiaal om hun innerlijke humanist tot leven te roepen, en met elkaar in gesprek te gaan over hoe ze de vraagstukken hebben opgelost en wat hun kritische zin geprikkeld en versterkt heeft.

Meet the Makers
The Making of ... Oordilemma's
  • coördinatie
  • Rone Fillet

  • TAGS
  • Onderwijs
  • Podcast

Nieuws over Oordilemma’s

Oordilemma’s resultaten

Nieuwsgierig? Beluister hier een van de Oordilemma's. Download de erfgoedapp om ze allemaal te beluisteren.

Oordilemma’s: ze zijn gestart

Meer dan zestig leerlingen uit verschillende richtingen van het Mechelse middelbaar hebben de afgelopen weken hun fantasierijke scenario’s geschreven voor de podcasts die een vast onderdeel worden van het educatief aanbod voor secundaire scholen en jongeren die Hof van Busleyden komen bezoeken.

Oordilemma’s: oproep

Leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs uit Mechelen kunnen eind september deelnemen aan een maakdag in het museum Hof van Busleyden.

Gerelateerd

De Wondere Pluim

De Wondere Pluim

Een literair schrijfgebeuren voor lagereschoolkinderen, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale actoren. Ontstaan in Antwerpen (2002) en ondertussen enthousiast overgenomen door Turnhout, Tongeren, de Brusselse Rand en Oostende.

My Inner Landscape

My Inner Landscape

De Veerman bundelt haar educatieve methodes en aanpak met deze van MAC’s en Mu.ZEE om een groter jongerenpubliek te bereiken door een participatief jongerentraject te ontwikkelen.

Berio voor lagereschoolkinderen

Berio voor lagereschoolkinderen

Met 360° Berio zet Muziekcentrum De Bijloke de spots op de Italiaanse veelzijdige componist Luciano Berio.

Heb je zelf een idee voor een project?

Laten we samenwerken