Gestotter op de weg naar schoonheid

Over 100 jaar niet-formele kunsteducatie en kunstparticipatie
Tijl Bossuyt

Meer dan veertig jaar actief zijn in het kunstenveld levert bijzondere inzichten en ervaringen op.

Tijl Bossuyt kwam er tijdens de hoogdagen van de creatieve expressie al dansend mee in aanraking en was er niet meer uit weg te slaan. Hij werd gebeten door de microbe die August J. Bal over heel Vlaanderen verspreidde en zou er nooit meer van (willen) herstellen: de noodzaak van de kunsten voor de veelzijdige en kritische ontwikkeling van de mens, bouwend aan een evenwichtige en inclusieve samenleving.

‘Gestotter op de weg naar schoonheid’ voert de lezer terug naar Jean-Jacques Rousseau en zijn Émile (1762), die hij liet leren via ervaringen en vertrekkende vanuit het kind zelf. Émile zal een ijkpunt blijven voor de creatieve expressie in de jaren zeventig van vorige eeuw en de daaruit voortvloeiende kunsteducatie en -participatie van nu.

Doorheen vijf tijdsblokken schetst Tijl Bossuyt het wel, maar vooral het wee van 100 jaar niet-formele kunsteducatie en -participatie in Vlaanderen. Hoe deze tak van de kunsten vaak tot een schimmenspel werd gedwongen door intense verzuiling, politieke beslissingen, economische wetmatigheden, het kunstenveld, zichzelf … maar telkens opnieuw als een feniks herrees.

Hij schreef dit overzicht in de hoop dat kunsteducatie en -participatie op de agenda’s zullen blijven staan, maar vooral om het gesprek, het debat, het denken over en het kunstzinnig handelen te voeden, met het oog op een duurzame en schone toekomst. 

Type: boek

Jaar: 2022

Aantal pagina's: 108

Prijs: 25 euro (excl. verzendkosten)

Uitgever: De Veerman

Gerelateerd

Barok con Brio

Barok con Brio

Een nieuw partnerschap tussen De Veerman en A Nocte Temporis

Res-Sentir/Op de tast

Res-Sentir/Op de tast

Beeldende kunsten en podiumkunsten via zintuiglijke ervaringen toegankelijker en inclusiever maken.

Handsfree Antwerpen

Handsfree Antwerpen

It breaks down a normal, typical big ensemble