Codename Seedling

Een klimaatrechtvaardige en kunsteducatieve benadering van jongerenwerk
Codename Seedling, een Erasmus+ project, verenigt artistieke makers in een internationaal traject rond klimaatactivisme, kunst en jeugdwerk. Dat staat De Veerman op het lijf geschreven! Het traject vormt een mooie parallel met Ecolect, dat de kracht van taal combineert met de kunsten en mensen om bij te dragen aan een transitie richting een duurzame, sociale, ecologische toekomst.
Op een eerste werkweek in augustus stelde een Veerman-team van drie makers in Destelheide onze kunstpraktijken voor. Dat team bestaat uit Joycie Ruba (elektronische compositie en participatieve sounds), Helena Cnockaert (textiel en beeld) en Sara Eelen (poëzie en landschapskunst). Ons team wisselde kennis en ervaringen uit met kunstzinnige partners in klimaatrechtvaardigheid uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Portugal en Denemarken. En, niet te vergeten, met het BILD-research team van de VUB uit het verre Brussel.

Nu ons makersteam ingenesteld was in Codename Seedling, ging het in het najaar van 2024 aan de slag en ontwikkelde een participatief project met jongeren met als titel ‘Barst’.
In ateliers op drie locaties met niet minder dan 80 kinderen tussen 6 en 12 jaar oud organiseerde het kunstenaarsteam beeldende ateliers rond barsten in het landschap. De jongeren creëerden vanuit een emotionele verbinding met de omgeving.
De chiro van Schaarbeek werd aan het werk gezet: zij namen geluiden op van dergelijke 'landschapsbarsten' om te gebruiken in een soundscape. Met die geluiden gingen de studenten agogiek van de VUB aan de slag.
Al deze ateliers dragen bij aan een collectief onderzoek. Hoe kunnen we, als daad van zorgzaam verzet, stilstaan bij schurende elementen in onze omgeving? Kunnen we barsten repareren, en wat betekent dat? Voor het team van kunstenaars is het project 'Barst' een stimulans voor eerste stappen in participatief werk. Daarin nam De Veerman een coachende rol op zich.

Eenzijdigheid is niet aan De Veerman besteed: uitwisseling, kruisbestuiving, meerstemmigheid, daar is het om te doen! Op 18, 19 en 20 november bezocht de Portugese Fernanda Eugenio, oprichter van AND Lab, De Veerman om kennis te maken met onze site, projecten en praktijken. We stelden het Belgische BARST-project aan haar voor. Toonden hoe we met ons team een collectief en participatief onderzoek hadden opgestart. Ook nodigden we geïnteresseerde makers, verbonden met De Veerman, uit om de praktijk van AND Lab te ontdekken
Fernanda begeleidde een workshop om ons door haar praktijkonderzoek te gidsen. Primeur: we ontvingen als eerste de Engelse vertaling van het boek – een fantastische aanvulling voor onze kunsteducatieve Veerman-bibliotheek.
En er was meer: Fernanda volgde de ateliers met Joycie en Sara met studenten van de VUB. Ze reflecteerde mee over de zoektocht naar barsten in het landschap, en kon die verbinden met haar praktijk van het ‘onherstelbare erkennen en repareren’.

In december draaien de rollen om en reisde Veerman-projectleider Rone naar Portugal. Van 9 tot 11 december deelde ze bij AND_lab de expertise van De Veerman. De uitwisseling spitste zich toe op het project van AND_lab dat z’n methodiek voor het eerst wil delen met zestienjarigen. AND_lab rekende op De Veerman om hiervoor een passend format uit te testen. Especial!

In januari volgde er een nieuwe ontmoeting met het voltallige internationale team van Codename Seedling om ervaringen en inzichten te delen.

Juli? Maar de maand juli is nog maar net begonnen?! Dat klopt. We geven je alvast een inkijk in de toekomst. Op 7 juli wordt het Belgische team van Codename Seedling, inclusief ons kunstenaarsteam dat Barst op poten zette, geïnterviewd door Publiq. Ze gaan het hebben over de output van Barst (weldra te bewonderen via al onze kanalen) en over de Toolbox die tijdens het gehele project ontwikkeld werd.

Artistieke Medewerkers
Joycie Ruba (elektronische compositie, participatieve sounds)
Helena Cnockaert (textiel en beeld)
Sara Eelen (poëzie en landschapskunst)
coördinatie
Laura Dreesen
partners
Het project werd opgericht door Erasmus+ en heeft als partners: de Vrije Universiteit Brussel, Destelheide, De Veerman, Coney (UK), Nyskaben (Denemarken), AND-lab (Portugal), Vilette Makerz (Frankrijk) en Bath Spa University (UK).
SHARE
- Terug naar Projecten
Meer nieuws
AND_lab op bezoek bij De Veerman
Via Codename Seedling verbindt Erasmus+ artistieke makers in een internationaal traject rond klimaatactivisme, kunst en jeugdwerk. In het kader van een uitwisseling kwam de Portugese Fernanda Eugenio, oprichter van AND_lab, drie dagen naar De Veerman.
Gerelateerd
Biotoop
Bij De Veerman komen participatieve kunstenaars en organisaties samen om volop te experimenteren en nieuwe werkvormen te ontdekken.
Handsfree Antwerpen
It breaks down a normal, typical big ensemble
Sheherazade
Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.