Worldmaking

De Veerman neemt deel aan het Europees uitwisselingsproject “Worldmaking: Crafting Cultures With and For Young People”.

“Worldmaking: Crafting Cultures With and For Young People” is een Europees uitwisselingsproject (Erasmus +) met deelnemers uit België, Frankrijk, Denemarken en het VK. Via een intense uitwisseling tussen interdisciplinaire kunsteducatoren en participatieve kunstenaars wordt er gezocht naar manieren om culturen te introduceren, installeren of cocreëren.De kerngroep omvat een afvaardiging van zes deelnemers per land, waarvan twee kunstenaars, twee kunsteducatoren en twee participanten die instaan voor reflectie over en documentatie van het project. De Belgische delegatie bestaat uit Katrien Oosterlinck en een van haar deelnemers, Fran Van Gysegem, Rone Fillet, Elvira Crois en doctoraatsstudente Line Dalile.

Het project omvat vier fases en zit momenteel in fase 3:

Fase 1: Community of practices.

Een vierdaagse praktijkuitwisseling tussen de kerngroep van 28 deelnemers uit de vier landen ging door in Destelheide.

Fase 2: Worldmaking meets e.co.lect
Een online event voor 50 deelnemers waarin onderzocht wordt op welke manier online participatief werken mogelijk is. Het Europees project Worldmaking wil een platform bieden om na te denken over kunst als plaats van innovatie, over de relatie tussen de creatie van regels en waarden op de microschaal van performatieve of fantasierijke praktijken, en over de grotere wereld waarin we leven.
Na een inspirerende uitwissselingsbijeenkomst van de kerngroep, was het tijd om inzichten en praktijken te delen met culturele en jeugdprofessionals uit het bredere veld.
In deze fase richtte het Worldmaking-project zich specifiek op het gebruik van digitale media en het creëren van microklimaten. Tijdens een online seminarie maakten de deelnemers van de kerngroep vier rituele werelden: een zoom-performance, een online game, een video en een podcast. De online game is een eerste experiment om een online versie van e.co.lect te ontwikkelen.

Fase 3: Worldmaking: praktijkuitwisseling in Destelheide
Het Europees project Worldmaking gaat nu in zijn derde fase: een vierdaagse praktijkuitwisseling met een participatieve kunstenaar van De Veerman.
Tijdens de week van 6 februari nodigt De Veerman de participatieve kunstenaar Fran Van Gysegem uit om in Destelheide verder te werken aan haar project Aardedragers. Gedurende vier dagen wordt ze gecoacht door de Europese professionals in artistieke praktijken om zo haar gevoeligheid voor de wereld die ons omringt op een participatief-artistieke manier vorm te geven.
Fran Van Gysegem studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht, werkt ook als illustrator en maakt eigen creaties en voorstellingen.
Over Aardedragers zegt ze: “Wat als we de aarde in verschillende stukjes verdelen en we iedereen een stukje aarde in handen geven om te dragen? De één een gebergte, de ander een oceaan. Zouden we ons dan niet mens, maar aardedrager noemen?”

Fase 4: Een grootschalig event voor een breed publiek van deelnemende jongeren, jonge professionals en de lokale gemeenschap.


Mail Rone voor meer info.

 • Artistieke Medewerkers
 • Katrien Oosterlinck

  Fran Van Gysegem

  Rone Fillet

  Elvira Crois

  Line Dalile

 • coördinatie
 • Rone Fillet

 • partners
 • Katrien Oosterlinck

  Destelheide

 • TAGS
 • Sharing Practice

Meer nieuws

Worldmaking: praktijkuitwisseling in Destelheide

Het Europees project Worldmaking gaat in zijn derde fase: een vierdaagse praktijkuitwisseling met een participatieve kunstenaar van De Veerman

Gerelateerd

HandsFree

HandsFree

100 jongeren maken adaptatie van HandsFree

Gift voor de toekomst

Gift voor de toekomst

Niet alle kinderen en jongeren hebben voldoende middelen om te participeren aan de kunsten. Niet alle scholen hebben financiële buffers om hun leerlingen te laten deelnemen aan onze fantastische creatieve uitdagingen. Niet al onze projecten worden ten volle ondersteund door de overheden.

Winteracademie

Winteracademie

De Winteracademie is een artistieke meerdaagse voor creatie, experiment en uitwisseling.

Heb je zelf een idee voor een project?

Laten we samenwerken