Gestotter op de weg naar schoonheid

Gepubliceerd op 26 april 2022

Gestotter op de weg naar schoonheid is te koop! Een terugblik van Tijl Bossuyt over 100 jaar niet-formele kunsteducatie in Vlaanderen.

Meer dan veertig jaar actief zijn in het kunstenveld levert bijzondere inzichten en ervaringen op.

Tijl Bossuyt kwam er tijdens de hoogdagen van de creatieve expressie al dansend mee in aanraking en was er niet meer uit weg te slaan. Hij werd gebeten door de microbe die August J. Bal over heel Vlaanderen verspreidde en zou er nooit meer van (willen) herstellen: de noodzaak van de kunsten voor de veelzijdige en kritische ontwikkeling van de mens, bouwend aan een evenwichtige en inclusieve samenleving.

Doorheen vijf tijdsblokken schetst Tijl Bossuyt het wel, maar vooral het wee van 100 jaar niet-formele kunsteducatie en -participatie in Vlaanderen. Hoe deze tak van de kunsten vaak tot een schimmenspel werd gedwongen door intense verzuiling, politieke beslissingen, economische wetmatigheden, het kunstenveld, zichzelf … maar telkens opnieuw als een feniks herrees.


Gerelateerd

Aards Paviljoen d’Eden

Aards Paviljoen d’Eden

Wat als we naar de aarde zelf zouden luisteren? Deze vraag is het uitgangspunt voor Songs for the Earth, het festival in DE SINGEL dat ons Aards Paviljoen d'Eden inspireert.

My Inner Landscape

My Inner Landscape

De Veerman bundelt haar educatieve methodes en aanpak met deze van MAC’s en Mu.ZEE om een groter jongerenpubliek te bereiken door een participatief jongerentraject te ontwikkelen.

Samenwerken?

Ben je een kunstenhuis op zoek naar publieksverbreding of -participatie, programma-ontsluiting, langdurige projecten? Wil je de kunstzinnige vakken een doordachte plaats geven in het curriculum van je school? Ben je benieuwd hoe jongeren vandaag kijken naar het verleden en via de kunsten je erfgoed kunnen ontsluiten voor een breder publiek? Ben je benieuwd hoe een duurzaam kunsteducatief of -participatief beleid er zou moeten uitzien? Wil je als gemeenschaps- of cultuurcentrum een plek zijn waar alle leefwerelden elkaar via de kunsten kunnen ontmoeten?  Ben je een kunstenaar op zoek naar ruimte en inhoudelijke ondersteuning?

Laten we samenwerken