Samenwerken

Huizen, organisaties, gezelschappen,... kunnen bij De Veerman aankloppen voor expertise in kunsteducatie, kunstparticipatie en cocreatie.

Ben je een kunstenhuis op zoek naar publieksverbreding of -participatie, programma-ontsluiting, langdurige projecten? Ben je benieuwd hoe jongeren vandaag kijken naar het verleden en via de kunsten je erfgoed kunnen ontsluiten voor een breder publiek? Ben je benieuwd hoe een duurzaam kunsteducatief of -participatief beleid er zou moeten uitzien? Wil je als gemeenschaps- of cultuurcentrum een plek zijn waar alle leefwerelden elkaar via de kunsten kunnen ontmoeten?  Ben je een kunstenaar op zoek naar ruimte en inhoudelijke ondersteuning?

Samenwerken is eigen aan de werking van De Veerman en zorgt voor haar ontwikkeling, dynamiek en brede kijk. We zijn een complementaire partner voor kunstenaars, gezelschappen, productiehuizen, kunstenhuizen, kunstwerkers en andere sectoren die deze participatie-expertise niet in huis hebben. 

Een samenwerking starten is eenvouding

 • 1. Kennismaking

  Bekijk ons aanbod, laat je inspireren door onze afgelopen projecten en leer ons kennen. Nieuwsgierig of overtuigd? Neem dan contact op met ons via info@veerman.be of 03 290 69 66 voor een kennismakingsgesprek.

 • 2. Brainstorm

  Na de kennismaking zoeken we een gezamenlijke onderzoeksvraag of doel dat overeenstemt met jouw en onze visie en filosofie. Bijvoorbeeld: Hoe betrekken we een bepaald publiek actief, receptief of reflectief bij een programmatie? Hoe laten we kinderen inhoudelijk kennismaken met een bepaald muziekgenre of componist?

 • 3. Projectontwikkeling

  De Veerman stelt een team van kunstenaars en (artistieke) begeleiders samen om een project te ontwikkelen. Hiervoor beroepen we op ons netwerk van meer dan 80 professionele kunstenaars. We toetsen onze ideeën regelmatig bij je af en komen samen tot een goed projectplan met heldere afspraken.

 • 4. Actie!

  Samen zoeken we de juiste deelnemers voor het project. De Veerman is er rotsvast van overtuigd dat een divers samengestelde groep de kwaliteit en de rijkdom aan ervaring vergroot. Met een groep deelnemers, kunstenaar(s) en/of begeleider(s) rolt het project zich verder uit. In een aantal projecten wordt na afloop ook een publiek betrokken tijdens een toonmoment, presentatie, uitwisseling of kennismaking.

 • 5. Evaluatie en nazorg

  Met publiek, deelnemer, participant, begeleider, kunstenaar, partnerorganisatie en projectcoördinator evalueren we het project.

Laat je inspireren

Bekijk enkele van onze succesvolle projecten hier.

FUTURUM

FUTURUM

De Veerman, DE SINGEL en VAi daagden 300 DKO-leerlingen en hun docenten uit om zich te laten inspireren door het nieuw perspectief dat kunstenaar, architect en stedenbouwkundige Luc Deleu en zijn T.O.P. office op de wereld trachten te creëren.

Kinderen worden als componisten geboren

Kinderen worden als componisten geboren

Een muzikale projectweek voor de derde graad lager onderwijs waarbij een klas een bepaald muziekgenre of muzikaal thema ontdekt. Onder begeleiding van enkele muzikanten verkennen ze specifieke muzikale bouwstenen en invalshoeken om tot eigen composities te komen.

Museum in dialoog/Musée en Dialogue

Museum in dialoog/Musée en Dialogue

Een podcastgesprek tussen museum en bezoekers om bestaande en toekomstige bezoeker nauwer te betrekken bij collectie.

Ivan

Ivan

De Veerman nodigde filmmakers Jochem Baelus en Maarten Stynen uit om met 18 leerlingen van PIUS X uit Antwerpen een remake te maken Eisensteins film ‘Ivan De Verschrikkelijke’ (1944).

ARTECO

ARTECO

Duurzaamheid en kunst kunnen elkaar inspireren. Kinderen kunnen kunstenaars inspireren en kunstenaars ons onderwijs. Met negen basisscholen uit Vlaanderen, negen basisscholen uit het Zuiden en negen kunstenaars uit het Zuiden werd er twee jaar lang gewerkt en gedacht over deze inspirerende thema’s.

Gestampte aarde verbindt

Gestampte aarde verbindt

Naar aanleiding van de tentoonstelling The Craft of Collaboration in DE SINGEL, ging een groep jongeren uit de laatste graad bouw aan de slag met duurzaamheid en participatief bouwen. Samen met BC architects & studies ontdekten ze circulair bouwen. Ze deelden hun kennis met bezoekers van de Bouw & Reno beurs in een participatieve workshop rond bouwen met bouwblokken uit gestampte aarde.